Top Ad unit 728 × 90

Офис столове в София и страната

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Офис столове

Как да изберем офис стол - 11 съвета



Изборът на офис стол не е никак лесна задача. Особено това важи, ако трябва да обзаведете голям офис с много служители.
Представяме Ви 11 важни съвета за избор на офис столове
No1. Предназначение на стола
No2. База за столове
No3. Офис облегалка
№4. Седалка за стол
№ 5. Пълнеж на стола
№6. Подлакътници и облегалка за глава в офис стол
No7. Колела
No8. Какви механизми могат да бъдат в офис стол?
No9. Тапицерия и материал на корпуса
No10. Цвят и дизайн
No11. Какво друго да вземете предвид при избора на офис стол?

Правилно подбраният офис стол означава комфорт през целия работен ден, функционалност, надеждност и практичност, които са съчетани с привлекателен външен вид. Вероятно всеки е запознат със ситуацията, когато след няколко часа седене на неудобен стол гърбът ви боли. Ако това се повтаря от ден на ден, значи не е далеч от хронични заболявания на опорно -двигателния апарат. Когато става въпрос за офиса на изпълнителната власт, наред с ергономията, трябва да се вземе предвид и дизайнът, тъй като работното място трябва да подчертава статуса и солидността. Нека се опитаме да разберем въпроса за избора на стол и да разберем какви материали, конструкции и механизми ще бъдат за предпочитане.

СЪВЕТ НОМЕР 1. ЦЕЛ НА СТОЛА (ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО МУ)


Офис столовете, както и служителите в офиса, трябва да бъдат подчинени на командната верига. По предназначение те могат да бъдат разделени на:
Директорски офис стол, или стол за мениджър и офис стол за посетители.

Офис стол за мениджър трябва да бъде максимално удобен, тъй като работният ден за служителите на изпълнителната власт обикновено е по -дълъг от този на подчинените. Тя трябва да се регулира не само по височина, но и по наклона на облегалката, да има удобни подлакътници и облегалка за глава. Тъй като ръководителите често закъсняват на работа, столът трябва да им позволи да си починат малко, така че наличието на зони за масаж или люлееща се функция ще ви бъде полезно. Материалът за пълнене също е важен. Освен това, изпълнителният стол трябва да изглежда солиден, затова се предпочитат скъпи тапицерии (кожа например) и модерен дизайн;




Столовете за персонал също трябва да са удобни, тъй като те трябва да седят на тях по 8 часа на ден, но в същото време не е задължително да имат толкова широк набор от допълнителни функции като модели за мениджъри. Материалът за изпълнение трябва да бъде висококачествен, издръжлив, но не непременно толкова скъп като кожата. Такива модели трябва да се регулират по височина. Обичайно е столовете за персонал да се разделят на компютърни и фотоапаратни. Изборът зависи от спецификата на работата на служителя. Компютърните столове, например, трябва да се движат лесно и безшумно, да се въртят свободно, а столовете на оператора трябва да се регулират по височина, ъгъл на наклона на облегалката и подлакътниците, тъй като те осигуряват на човека да стои дълго на едно място.
Посетителски столове и столове за  конференции са най -простите модели, в които основното е надеждността и съответствието с общия стил. Тъй като те ще седят върху тях не повече от 2 часа, можете да направите без регулиране на височината и наклона. Възможността за люлеене, напротив, ще разсее и разсее както седящия човек, така и всички наоколо.
Отделно можете да подчертаете детските седалки. Що се отнася до функционалността, те приблизително съответстват на компютърните столове за служители, но се отличават с ярки цветове и ниска позиция за сядане. Има дори столове за геймъри. Те се характеризират със специфичен дизайн и наличието на много корекции. За оборудване на домашно работно място са подходящи както обикновени компютърни столове с основна функционалност, така и по -усъвършенствани модели, които напомнят повече за столове за изпълнителни директори.

СЪВЕТ НОМЕР 2. БАЗА ЗА СТОЛОВЕ


Офис столовете могат да бъдат разделени на мобилни и стационарни модели. Лесно е да се предположи, че първите могат лесно да се преместват с помощта на колелата, докато вторите стоят здраво на краката или на основата.

Стационарните столове по тип дизайн са:

с "конферентна основа" - това са столове на четири отделни опорни крака или върху правоъгълна пружинна рамка;
фотьойлите "шарнирен подиум" са структура от основата-стойка и въртяща се седалка;
фотьойлите "неподвижен пиедестал" приличат на обикновени мобилни столове с кръстовидна опора, само че нямат колела.
Стационарните столове обикновено се използват в конферентните зали, но могат да се използват и за организиране на работни места за служители и приемане на посетители.

Мобилните модели се поддържат на основа под формата на кръст или звезда с колела. Смята се, че колкото повече опори, толкова по -стабилен, надежден и издръжлив ще бъде столът. Минимумът е 4 опори, но повечето съвременни столове имат 5 от тях и са направени във формата на звезда. Рамката може да бъде изработена от метал или пластмаса. Повечето от нас вярват, че металът ще бъде по -стабилен и издръжлив, но не бързаме да правим изводи - съвременната мебелна пластмаса е почти толкова здрава, колкото метала. Той е в състояние да служи десетина години без деформации и повреди, като в същото време струва много по -малко. Изборът, разбира се, е ваш.

СЪВЕТ НОМЕР 3. ОФИС ОБЛЕГАЛКАТА


За да свалите максимално натоварването от гърба, докато седите, е необходимо да вземете стол с анатомично оформена облегалка. Това означава, че дизайнът му е такъв, че повтаря формата на гърба възможно най -точно и влиза в контакт с него във възможно най -много точки. Ето защо е по -добре да се даде предпочитание на модели с облегалка за глава и опора под лумбалния отклонение.

При модерните столове ъгълът на облегалката се регулира в широк диапазон. Лекарите казват, че оптималният наклон е малко над 90 градуса спрямо седалката - така че лумбалният гръбначен стълб обикновено ще се отпусне, когато се накланя. При някои модели ъгълът на облегалката и височината на седалката се регулират заедно - това е много удобно. Има столове, в които височината на облегалката може да се регулира.

Отделно, заслужава да се отбележат моделите, където основата на гърба не е твърда рамка, а мрежа. Еластичността му прави дизайна ергономичен и съобразен с формата на гръбначния стълб.

СЪВЕТ №4. СЕДАЛКАТА


Седалката, както и облегалката, са отговорни за комфорта, здравето на гръбначния стълб и притока на кръв. Височината му се регулира дори в най -простите офис столове и ви позволява да настроите модела към определена височина на работното място и ръста на седналия човек. В по -модерните модели дълбочината на засаждане също може да се регулира. Всички се различаваме по височина, пропорции на тялото и телосложение, но за удобно седене е необходимо гърбът да опира в гърба, а разстоянието между външния ръб на седалката до вътрешния завой на коляното да е равно на ширината на дланта. Ако е по -малко, седналият човек ще се плъзне, повече - облегнете се на краката си, което ще доведе до тяхното постоянно напрежение.

По-добре е седалката да е кръгла или заоблена, донякъде вдлъбната в средата. Ръбът трябва да бъде уплътнен и да има огъване, така че съдовете на краката да не бъдат притиснати и притока на кръв в тях да не бъде нарушен.

Според степента на твърдост на седене има:
  • Твърди. Не е най -предпочитаният вариант, те са изработени от плътни подови материали;
  • Полумеки - по -добър вариант. Качеството силно зависи от вида на пълнителя;
  • Меки седалки - осигуряват голям слой пълнител и наличието на пружинен блок.

СЪВЕТ № 5. ПЪЛНЕЖ  ЗА СТОЛ


Седалката и облегалката обикновено са пълни със следните материали:

Пяна, гума. С негова помощ те правят както най -бюджетните столове, така и по -скъпите модели. Пенопластът може да бъде с различно качество и за да сте сигурни, че няма да се разпродаде през следващите две години, можете да проведете прост тест при покупка. Достатъчно е да натиснете силно с пръст в центъра на седалката, а ако е силно натиснат, тогава се използва най -простата и най -евтина гума от пяна, която не гарантира дълготрайност;
полиуретанова пяна - опцията е в пъти по -добра, устойчива е на износване, еластична, не притиска с години, осигурява комфорт при седене, но столовете с такъв пълнител са по -скъпи

Проектът Ofist-Stolove.com има за цел да предостави различни модели офис столове и да направи така, че по-лесно да се опътите, що се касае за покупката на ново офис обзавеждане, да Ви улесни с направата на избор и да направи така, че да спестите, пазарувайки онлайн офис столове.

№ 6. Подлакътник и подглавник в офис стол


Подлакътниците са задължителен атрибут на офис стол за мениджър. Персоналните модели могат без тях. Подлакътниците са необходими за улесняване на процеса на ставане и слизане, както и за облекчаване на стреса върху ръцете и раменете по време на почивка и работа.

Подлакътниците трябва да бъдат разположени така, че ъгълът на лакътя да е 90 градуса, а тъй като всички сме различни по височина, както и по размер на тялото, важно е височината на подлакътниците да може да се регулира.

Подглавницата присъства само в първокласни столове, позволява ви да отпуснете шийния отдел на гръбначния стълб и съответната мускулна група. В най -скъпите столове ъгълът на наклона на облегалката за глава се регулира, за да осигури на човека максимално ниво на комфорт.

No7. КОЛЕЛА


Колелата при офис столовете се считат за най -уязвимото място на подвижните офис столове. Отговорните производители извършват съвестно този детайл и декларират, че пробегът на колелата ще бъде най -малко 15 км преди първите повреди. Ако в офиса не е обичайно да се организират състезания по столове, тогава този ресурс ще бъде достатъчен за десетина години употреба.

Колелата могат да бъдат меки или твърди. Изборът зависи от това какъв вид настилка се използва в офиса: ако това са плочки, порцеланови каменни изделия, паркет и други твърди повърхности, тогава е по -добре да вземете стол с меки ролки; за удобно движение по килима, твърдите колела ще бъде за предпочитане. Има и универсални модели, които се справят еднакво добре на меки и твърди повърхности.

При някои модели ролките са фиксирани в неподвижно състояние. Обърнете внимание на тази опция, ако е необходимо.

No8. МЕХАНИЗМИТЕ НА ОФИС СТОЛОВЕТЕ


Съвременният офис стол може да бъде оборудван със следните механизми:

регулиране на височината на седалката. В най -простите модели за това е отговорен лостът за пиастър, който позволява на седалката да се движи само нагоре и надолу. При по -скъпите столове механизмът за регулиране на височината може да се комбинира с други функции за по -удобно и многопосочно управление на стола;
регулиране на ъгъла на облегалката;
синхронният механизъм ви позволява едновременно да регулирате височината на седалката и ъгъла на облегалката. Той присъства в по -скъпи модели, значително опростява избора на оптималната позиция и увеличава комфорта;
люлеещият се механизъм (горно оръжие, наклон или каквато и да е фиксация) позволява на седналия човек да се люлее с малка амплитуда, без да се страхува от преобръщане на стола. Механизмът ви позволява да изберете оптималния коефициент на еластичност, който зависи от теглото на седналия човек. Оста на люлеене е леко напред, така че е невъзможно да падне и коленете няма да се повдигнат.


No9. МАТЕРИАЛ, ОТ КОЙТО СА СЪСТАВЕНИ ОФИС СТОЛОВЕТЕ


Основата и рамката на съвременните столове и кресла  са изгодно изработени от пластмаса и метал, дървото вече е в миналото и се използва само за декорация. Поставката обикновено е изработена от стомана, но може да бъде и от здрава пластмаса, долната опора също е от стомана или пластмаса. Ролките са изработени от пластмаса, а елементите на рамката са изработени от стомана с пластмасово покритие. Дървото може да се използва за създаване на подлакътници, кант на облегалката и др.

Що се отнася до тапицерията на стола, няма толкова много възможности:

кожа и изкуствена кожа са материали, които придават престижен вид на продукта. В противен случай е трудно да си представите мениджърски стол. От друга страна, кожата изисква специфична грижа, така че материалът да не губи своята еластичност и да не е евтин. Като правило се използва кожа от черни и кафяви цветове, но ако интериорът го изисква, тогава можете да вземете светъл нюанс и дори ярък цвят;
текстилът е много популярен вариант за довършване на фотьойлите, предлагащ широка гама от цветове и шарки. Основното е, че тъканта е издръжлива, устойчива на износване, хигроскопична и дишаща и не е проблем да изберете модел и нюанс. Текстилът е доста евтин вариант за тапицерия, но абсорбира миризми, може да избледнее и да се износва;
Мрежата е достатъчно интересна опция, която може да превърне фотьойл в изискан акцент в офиса. Твърдата мрежа поддържа добре гърба ви, е пружинираща, дишаща и изглежда страхотно.


Съвет номер 10. ИЗБОР СПРЯМО ЦВЯТ И ДИЗАЙН


Когато избирате стол, най -важното е да не се задълбочавате в ергономията достатъчно, за да забравите за дизайна. Външният вид на тази мебел е изключително важен както за изпълнителния офис, така и за домашния офис. Сигурен залог са неутралните нюанси. Черно, кафяво, вероятно тъмно синьо са универсални цветове и освен това не се замърсяват лесно. Ако офисът или стаята са направени в светли нюанси, тогава е по -добре да изберете стол, който да съответства. По -смело решение е да го направите контрастно място. Основното е, че чувството за вкус не разочарова.

Ако става въпрос за избор на компютърен стол за дома, тогава придържането към строг офис стил вече не е необходимо, можете да дадете воля на въображението си и да закупите стол с необичаен дизайн. Може да има най -непредсказуемата форма, ще се впише добре в съвременния интериор, но е важно да не се прекалява с дизайнерските удоволствия - столът трябва да осигурява няколко часа удобна работа на ден.

СЪВЕТ НОМЕР 11. КАКВО ДРУГО ДА ВЗЕМЕТЕ ПРЕДВИД, КОГАТО КУПУВАТЕ ОФИС СТОЛ ? 
По -добре е да не купувате стол без тестване. Не боли да седнете върху него, да оцените нивото на комфорт и лекота на регулиране - всички лостове трябва да бъдат разположени така, че да можете лесно да ги достигнете, без да ставате от стола. След като станете, един добър стол не трябва да скърца или да мърда.

Също така е по -добре да проверите лекотата на регулиране на височината, ъгъла на облегалката и други елементи. Столът трябва да се движи лесно и безшумно по пода. Ако изберете офис стол за мениджър, тогава трябва да обърнете специално внимание на външния му вид.

Статията достига до Вас благодарение на офис мебели и столове от Sedni.bg - онлайн магазин за подобно обзавеждане


Как да изберем офис стол - 11 съвета Reviewed by Viseo on October 02, 2021 Rating: 5

No comments:

Форма за обратна връзка

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.