Top Ad unit 728 × 90

Офис столове в София и страната

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Офис столове

Как да сменим кухненски смесител



Кухненският смесител е може би един от най-използваните във всеки дом. Ще дойде момент, когато трябва да го смените поради течове или други ремонти. Или може би искате да надстроите до по-добър модел, който по-добре пасва на новите ви кухненски шкафове. Време е да се обадите на професионалистите, нали?

Преди да се обадите на водопроводчика обаче, не забравяйте, че можете сами да смените крана с няколко прости инструмента. Ако всичко върви добре, ще се любувате на новия си смесител след малко по-малко от час.

Преди да започнете

Първото нещо, което трябва да направите, преди да докоснете нещо, е да спрете подаването на вода. Може да се наложи първо да разчистите шкафа от почистващи препарати, стари парцали и всичко друго, което държите там. Дръжте кофа или му и няколко парцала наблизо, за да избършете всякакви течове или мръсотия, докато работите.

Повечето кранове ще имат спирателни вентили под мивката. Ако линиите на вашия кран са свързани директно към главния водопровод, може да се наложи да спрете водата в цялата къща. Това важи и ако сменяте клапаните или тръбите за подаване на вода.

Инструменти, от които се нуждаете

Най-добре е предварително да набавите необходимите инструменти и да ги подредите. Не искате да преминете половината от проекта само за да откриете, че ви липсва една-две отверки, за да завършите работата. Също така е добра идея да смените крана по време на работното време на магазина. По този начин, ако имате нужда от нещо, винаги можете да изтичате до магазина и да го вземете.

Ето малък списък с инструментите, от които ще се нуждаете, за да замените най-често срещаните модели кранове:

Кофа/кофа и няколко парцала
Отвертка
Чук
Гаечен ключ за тръби
Регулируем гаечен ключ
Гаечен ключ за мивка
Клещи
Нов смесител
Нови спирателни вентили (ако се сменят)
Захранващи тръби от неръждаема стомана (ако се подменят)

 

Преди да започнете да изключвате всичко, направете снимка или направете груба скица на това къде отива всичко. Тогава няма да се объркате, когато сглобявате всичко обратно. Това е особено важно, тъй като имате различни инструменти, крепежни елементи и тръби, които да следите.

След като безопасно изключите крана от водопровода, е време да премахнете накрайниците. Ако имате по-стара мивка, комплектът на крана може да е захванат с труднодостъпни крепежни елементи. Това е мястото, където ви трябва гаечният ключ, за да ги премахнете. По-новите модели обикновено имат пластмасови крилчати гайки, които можете да разхлабите и затегнете на ръка.

Тъй като така или иначе сте под мивката, сега е добър момент да почистите отдолу. Избършете всякаква мръсотия, ръжда или други отпадъци, които може да са се натрупали през годините.

Избор на нов смесител

Както при почти всичко останало, вие получавате това, за което плащате, когато купувате нов смесител.

Евтините модели обикновено имат крехки части, които се износват по-бързо. Моделите от среден клас се предлагат с корпуси от месинг и по-издръжливо покритие. Всъщност много производители предлагат доживотна гаранция за своите първокласни модели. Също така помислете за прилягането и покритието на крана, тъй като той трябва да съответства на останалата част от кухнята. Потърсете смесители с фини хромирани детайли като Blanco или метално сиво или дори смесители Grohe Essence Professional.

Повечето производители предоставят ръководства с инструкции с подробности как да инсталирате крана. Отсега нататък остава само да следвате ръководството. Ако планирате да инсталирате дозатор за сапун, направете го, преди да сглобите всичко обратно. Ако сменяте и мивката, монтирайте крана, преди да го пуснете.

Проверете крана и дръжката, за да се уверите, че са обърнати към правилната посока. Не искате да сглобите всичко само за да разберете, че дръжката е обърната назад! Прокарайте захранващите линии на място и затегнете монтажните гайки според инструкциите.

Ако вашият смесител има изтеглящ се маркуч за пръскане, монтирайте и проверете дали работи правилно. Издърпайте маркуча за пръскане от крана, за да се уверите, че нищо не го блокира под мивката. Прикрепете противотежестта, която издърпва маркуча за пръскане обратно, съгласно ръководството.

Сменете вентилите и закачете захранващите линии както преди. Уверете се, че тръбите за топла и студена вода са прикрепени на правилното място. Сглобете устройството за изхвърляне на боклук, дренажните линии и всички други части, преди да пуснете водата.

Проверете за течове и вземете под ръка кофа за улавяне на капките. Затегнете отново гайките с гаечен ключ, ако забележите теч някъде.

 

Как да сменим кухненски смесител Reviewed by Viseo on July 27, 2023 Rating: 5

No comments:

Форма за обратна връзка

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.